Gratis frakt på ALLA beställningar|Gratis retur inom 60 dagar|Arc'teryx' Garanti Språk: SE | Land: US

För att begära en reservdel, var god kontakta oss via den här blanketten:
Begäran om reservdel

Tveka inte att kontakta en av våra kundtjänstrepresentanter om du har några ytterligare frågor:
1-866-458-2473

Amerika: 9-17, mån-fre PST
Europa: 9-18, mån-fre CET

eller Klicka här för att kontakta oss

Skötselråd

GORE-TEX® Tvättinstruktioner

GORE-TEX® Tvättlektion (video)
GORE-TEX® Tvättlektion

Lär dig hur du tar hand om våra GORE-TEX-produkter och behandlar dem med DWR.

Varför du bör redogöra ditt Arc'teryx GORE-TEX®-plagg

Arc'teryx' GORE-TEX®-plagg har designats för att ge exceptionellt väderskydd och andningsbarhet. Regelbunden skötsel behövs för att ditt Arc'teryx GORE-TEX®-plagg ska bibehålla bästa möjliga prestanda.

Rester av smuts, kroppsolja, solkräm och svett, som med tiden samlas på plaggets yta, kan minska effektiviteten hos textilens vattenavvisande (DWR-) behandling, vilket påverkar både prestanda och andningsbarhet. Smuts gör det möjligt för vattenmolekyler att sugas in i tyget - blöta ner eller "väta igenom" tyget - vilket leder till ökad kondensering på plaggets insida.

När du tvättar ditt Arc'teryx GORE-TEX®-plagg noggrant avlägsnas smuts och andra föroreningar, vilket återställer plaggets vattenavvisande och andningsbara egenskaper.

När du bör tvätta ditt Arc'teryx GORE-TEX®-plagg

När du tvättar beror på hur ofta och hur intensivt du använder dina plagg. Vid intensiv aktivitet föreslår vi att du tvättar plagget efter 10-12 dagars användning, och för lättare aktivitet efter 20-30 dagars användning. Använd ditt eget omdöme; om plagget ser smutsigt ut, eller om du börjar känna dig fuktig, eller om ditt plagg inte längre avvisar vatten och väts igenom, är det dags att tvätta och torka. Ta hand om din utrustning så tar den hand om dig.

Hur du tvättar ditt Arc'teryx GORE-TEX®-plagg

Välj en tvål eller ett icke-syntetiskt rengöringsmedel för att tvätta ditt Arc'teryx GORE-TEX®-plagg. För att ge bästa resultat ska tvättprodukten vara fri ifrån tensider och syntetiska rengöringsmedel, mjukmedel, enzymer, parfymer och vitmedel. Dessa kemikalier brukar vara hydrofiliska (de attraherar vatten) och kan minska den vattenavvisande (DWR-) behandlingens effektivitet.

Vi rekommenderar att du använder ett rengöringsmedel som tagits fram speciellt för GORE-TEX®-material. Friluftsbutiker säljer en mängd olika märken. Vi rekommenderar Grangers® Performance Wash (grangers.co.uk), Fibertec Pro Wash (www.fibertec-waterproofing.de), ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner (www.mcnett.com).

Om du dock enbart har tillgång till vanliga tvättvålar, skölj bara plagget i ett andra sköljprogram så att eventuella rester ifrån rengöringskemikalier avlägsnas.

Hur du förbereder ditt GORE-TEX®-plagg för tvätt.

För att förbereda plagget för tvätt; stäng de större blixtlåsen och blixtlåsen i armhålorna, öppna blixtlåsen till fickorna, och lossa alla elastiska snören. Sätt tvättmedlet i maskinen och tvätta plagget på medelvärme (40°C). Ta ur plagget, skaka av överflödigt vatten och sätt plagget i torktumlaren. DWR återaktiveras bäst då det torktumlas på medelvärme (40°C) i 40 till 50 minuter.

Hur du återbehandlar med Durable Water Repellent (DWR)

DWR är en polymersubstans som appliceras på ytmaterialet på ett Arc'teryx GORE-TEX®-plagg. När plagget inte längre avvisar vatten som det brukat, även efter att det tvättats och torkats, är det dags att återapplicera DWR-behandlingen. Vi rekommenderar Grangers® XT Waterproofer-spray, Fibertec Blue Guard Spray-On och ReviveX® Spray-On Water Repellent eftersom deras teknologier överensstämmer med plaggets ursprungliga DWR-behandling. Efter tvätt, stäng alla blixtlås, häng det blöta plagget på en galge och spraya DWR-behandling över plaggets våta yta med jämna rörelser. Placera därefter plagget i en torktumlare på medelvärme (40°C) i 40 till 50 minuter. Vi rekommenderar INTE att du använder en DWR som tvättas in.Andra skötselråd

Hur du tvättar och sköter dina dunplagg

När dunplagg förlorar sin luftighet eller då smuts och oljor fastnar minskar dunets effektivitet och tvätt av plagget rekommenderas. Det är viktigt att du rengör dina dunplagg då och då, så att de behåller sin luftighet och håller längre; det är dock bäst att göra det så sällan som möjligt.

Vi rekommenderar starkt att du använder en frontmatad tvättmaskin när du tvättar ditt dunplagg; om du har en toppmatad tvättmaskin rekommenderas att du placerar plagget i en tvättpåse av nättyg för att skydda plaggets under tvättprogrammet.

Vi rekommenderar att du använder ett dunspecifikt rengöringsmedel, såsom Granger's Down Cleaner. Använd varmt vatten (varken hett eller kallt) och ett skonsamt tvättprogram med mindre centrifugering och skölj därefter noggrant. Vi föreslår att du kör plagget genom två sköljprogram för att se till att allt dunrengöringsmedel verkligen har avlägsnats.

Du avlägsnar med fördel extra vatten ur plagget innan det torkas genom att lägga det på en plan yta och försiktigt trycka på plagget med en ren handduk. Därefter torkar du dunplagget på låg värme tillsammans med två rena tennisbollar för att hjälpa plagget bibehålla sin luftighet. Det kan ta upp till 3 timmar för dunplagg att torka helt, men plagget kommer inte att erbjuda maximal luftighet/värme om det inte är helt torrt.

När plagget är torrt tar du omedelbart ut det ur torktumlaren och förvara det på en torr plats, utan att det utsätts för tryck.

Hur du tvättar och sköter dina handskar

Arc'teryx' handskar tillverkas av en mängd olika material och textiler, och skärs till på ett unikt sätt för att ge den perfekta kombinationen av värme och rörelsefrihet för fingrarna.

Arc'teryx' förstklassiga Lezanovaläder torkar "mjukt", d.v.s. bibehåller sin smidighet medan det torkar. Vi rekommenderar starkt att du behåller handskar och vantar på tryggt avstånd (åtminstone en meter) ifrån direkta värmekällor såsom kaminer och värmeelement.

Vid tvätt rekommenderar vi att du handtvättar dina handskar eller vantar med ett milt rengöringsmedel i varmt vatten, och sedan hänger dem att torka. Använd inte tvättmaskin, torktumlare eller någon form av behandling som tvättas in.

Avtagbara foder bör även handtvättas och torkas separat. De yttre skalhandskarna och handskfodren bör INTE vändas ut-och-in.

Hur du återapplicerar den vattenavvisande DWR-behandlingen på ditt softshell-plagg.

DWR är en polymersubstans som appliceras på ytmaterialet på ett Arc'teryx softshell-plagg. När ditt softshell-plagg inte längre avvisar vatten som vanligt - även efter att det tvättats och torkats - är det dags att återapplicera DWR-behandlingen. Vi rekommenderar Grangers® XT Waterproofer-spray, Fibertec Blue Guard Spray-On eller ReviveX® Spray-On Water Repellent eftersom deras teknologier överensstämmer med plaggets ursprungliga DWR-behandling. Efter tvätt, stäng alla blixtlås, häng det blöta plagget på en galge och spraya Grangers® XT Waterproofer spray, Fibertec Blue Guard Spray-On or ReviveX® Spray-On Water Repellent över plaggets våta yta med jämna rörelser. Placera därefter plagget i en torktumlare på medelvärme (40°C) i 40 till 50 minuter. Vi rekommenderar INTE att du använder en DWR som tvättas in, eftersom denna metod inte garanterar att DWR-lösningen distribueras jämnt över hela plagget. Istället föreslår vi en behandling som sprayas på eftersom den då lätt kan appliceras direkt och jämnt över hela plagget.

Hur du tvättar ditt värmeisolerade plagg

Vi rekommenderar starkt att du tvättar din värmeisolerade jacka i en FRONTMATAD tvättmaskin. Välj ett skonsamt program med två sköljningar och en temperatur på 30°C.

Torktumla ditt plagg vänt ut-och-in på varm/medium (60°C) temperatur i ca 30-40 minuter eller till det är torrt.

För att ta bort envisa fläckar, rengör först fläcken med Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner och låt det fläckade området ligga i blöt i 10-15 minuter, eller använd en fläckborttagare. Tvätta och torka plagget därefter enligt ovan instruktioner.

Hur du återbehandlar ditt värmeisolerade plagg

Vi rekommenderar att du använder en spraybar produkt eller en produkt som tvättas in, såsom Grangers® XT Waterproofer spray, Fibertec Blue Guard Spray-On eller ReviveX® Spray-On Water Repellent.

Tvätta först plagget med Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner. Använd därefter den återbehandlingsprodukt du valt och antingen spraya direkt på plaggets ytmaterial medan det fortfarande är blött, eller tvätta plagget en andra gång enligt förslagen ovan och lägg till lämplig mängd behandlingsprodukt i tvättmaskinen. Se till att du noga följer tvättinstruktionerna på behandlingsproduktens etikett.

Torktumla ditt plagg vänt ut-och-in på varm/medium (60°C) temperatur i ca 30-40 minuter eller till det är torrt.

Hur du tar hand om ditt fleeceplagg

Maskintvätta i ljummet vatten och torktumla på låg värme. Använd inte blekmedel; undvik mjukmedel, stryk inte och kemtvätta inte. Tvätta plagget med liknande färger för bästa möjliga resultat. För bästa resultat, stoppa in ditt fleeceplagg i tvättmaskinen när du tvättar din GORE-TEX®-jacka med Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner. Det tar bort all smuts, förhindrar kroppslukt från att fastna i textilen och lämnar inga rester.

Hur du tar hand om ditt ullplagg

Vi rekommendar starkt att du kemtvättar dina ullplagg; i de flesta fall kan du dock handtvätta dina ullplagg i kallt vatten med hjälp av en specialtvål som Zero/Woolite, och sedan lägga plagget slätt för att torka.

Hur du tvättar din ryggsäck

Det bästa sättet att rengöra din ryggsäck är att tvätta den med vatten. Du kan antingen borsta bort smutsen med händerna eller en mjuk borste. På det viset borde du kunna få bort det mesta av smutsen. Om du känner att du måste använda rengöringsmedel, använd en mild eller ren tvål och skölj ryggsäcken noga efteråt så att inga rester finns kvar. Häng upp ryggsäcken för att torka (använd inte en hårtork eller någon annan form av värmekälla). Om du hänger ryggsäcken utomhus, häng den i skuggan. Den borde torka över natten, men det kan dröja längre beroende på klimatet.

Skötsel av avbärarbälten

Samtliga Arc'teryx Naos AC²-ryggsäckar är försedda med en roterande skiva, Load Transfer Disc, som smörjs redan i fabriken. Under normal (mild till måttlig) använding behöver skivan inte något underhåll. Efter långvarig användning eller kontakt med föroreningar som sand eller lera kan den behöva rengöras eller smörjas.

Om skivan börjar gnissla eller avbärarbältets smidiga vridrörelser försämrats kan du helt enkelt ta bort avbärarbältet och rengöra skivorna.

För att ta bort avbärarbältet och rengöra skivorna:

  • Ta bort avbärarbältet genom att lossa på stabiliseringsremmarna i sidorna och trä ur dem ur de plastspännen som sitter på ryggsäcken. Notera avbärarbältets position så att du kommer ihåg hur du ska sätta tillbaka det igen.
  • Lägg ner ryggsäcken på framsidan på en jämn yta och rotera avbärarbältet: 1/4 varv motsols tills skivorna skiljs åt med ett litet "popp"-ljud, och kan separeras utan motstånd.
  • Torka därefter båda skivorna med en ren, torr trasa till dess att all smuts avlägsnats. Om tillräckligt med smörjmedel finns kvar kan du sätta fast avbärarbältet på ryggsäcken igen (se instruktioner för återmontering nedan).
  • Om grus eller smuts sitter kvar, använd en trasa med mild tvål och varms vatten för att torka skivorna eller använd en tandborste för att ta bort resten av smutsen. Återapplicera ett tunt lager AC2-smörjmedel på båda skivornas yttre ringar, samt de sammankopplade muttrarna; se till att du inte applicerar för mycket. För ett gratisprov av AC2-smörjmedel kontaktar du oss via blanketten Kontakta oss

Återmontering av avbärarbältet:

  • Lägg ner ryggsäcken på framsidan på en jämn yta och lägg avbärarbältet i dess slutposition, med ändarna böjda upp mot ryggsäckens överdel.
  • Vänd avbärarbältet 30 grader åt vänster och se till att diskarnas tänder överensstämmer. Tryck ihop skivorna igen med ett stadigt tryck på avbärarbältets yta och rotera dem medsols tills de sitter ihop.
  • Trä tillbaka avbärarbältets stabiliseringsremmar in i ryggsäckens plastspännen.

Tips angående AC²-smörjmedel:

Särskilt AC²-smörjmedel kan köpas hos de flesta återförsäljare av Arc'teryx-produkter. Om du inte kan få tag i AC2-smörjmedel eller om du vill be om ett gratisprov, var god kontakta oss via blanketten Kontakta oss

Alternativt kan du använda silikonfett, som finns i de flesta järnhandels- eller dykbutiker.

Använd inte oljebaserade smörjmedel såsom WD40, eftersom de gör att diskarna fastnar och bryter ner komponenterna av uretanplast.

Tips för fläckborttagning

För att ta bort tuggummi eller kåda ifrån ett plagg, frys det först med lite is och använd sedan en trubbig bordskniv för att skrapa bort så mycket du kan. Blötlägg därefter plagget i en lösning av vatten och vinäger, och antingen tvätta det i varmt vatten med ett milt tvättpulver eller med ett rengöringsmedel speciellt avsett för syntetiska plagg, såsom Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash or ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner. Verkligt envisa fläckar kan du borsta med en mjuk borste, t.ex. en gammal tandborste, och Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash eller ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner blandat med 3 delar vatten.

För att ta bort fett ifrån ett GORE-TEX®-plagg bör du fukta fläcken och därefter gnugga området med Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash or ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner blandat med 3 delar vatten (diskmedel kan också användas med goda resultat). Du kan därefter rengöra jackan i varmt vatten, återigen med Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash or ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner (se ovan: "Hur tvättar jag min GORE-TEX®-jacka?"). Om fläcken fortfarande sitter kvar kan du använda Grangers® Performance Wash, Fibertec Pro Wash or ReviveX® Synthetic Fabric Cleaner eller gnugga med en ofarlig rengöringsvätska från en livsmedelsbutik. Om rengöringsvätska används måste DWR-behandlingen återappliceras.Ordlista

Rengöringsmedel

Ett rengöringsmedel som ökar vattnets förmåga att tränga in i textiler och bryta ner fett och smuts. Syntetiska rengöringsmedel innehåller tensider eller vätmedel, som minskar vattnets ytspänning och gör det möjligt för det att fästa runt fett- och smutspartiklar, som därmed blir mycket lättare att avlägsna. Det är mycket svårt att helt skölja bort ett syntetiskt rengöringsmedel. Vätmedlen i eventuella tvättmedelsrester som finns kvar på plagget kan påverka DWR-behandlingens effektivitet genom att minska vattnets ytspänning och låta vatten tränga in i plagget. Av den här anledningen rekommenderar vi en andra sköljning om du använder syntetiska rengörings medel, för att se till att eventuella rester avlägsnas helt.

Tensid

En tensid är en kemikalie som stabiliserar blandningar av olja och vatten genom att minska ytspänningen mellan olje- och vattenmolekylerna. Tensider är designade för att åstadkomma motsatt effekt till DWR-behandling. Genom att minska vattnets ytspänning låter de vattnet dras in i tyget mycket lättare.

Hydrofilisk

Känner samhörighet med vatten; absorberar lätt eller löses lätt upp i vatten. Attraherar vatten.

Hydrofobisk

Känner motstånd mot vatten, vattenavvisande. Avvisar vatten.

Durable Water Repellent (DWR)

Torrt tyg är avgörande för att ett plagg ska kunna prestera så bra som möjligt. DWR är en polymer som appliceras på ytan av tyg för att öka ytspänning och göra plagget hydrofobiskt eller vattenbeständigt. DWR tränger in i fibrerna och förhindrar ett tygets ytterlager väts. Om tyget blir genomvått p.g.a. att det inte har kvar tillräckligt med DWR, minskas plaggets andningsbarhet. DWR är inte permanent. Både användning och tvätt minskar med tiden DWR-behandlingens effektivitet. Detta sker oftast över axelpartiet och den övre delen av ryggen p.g.a. den friktion som uppstår då ryggsäckar bärs. När vattnet bildar pärlor som rinner av plaggets yta finns det tillräckligt med DWR-behandling kvar.

Genomvätning

Genomvätning sker då DWR-behandlingen slutar fungera eller har nötts bort. Detta sker oftast genom att smuts och andra föroreningar samlas på plagget eller genom att behandlingen nöts bort genom normalt slitage. Minskad effektivitet hos ett plaggs DWR-behandling gör att plagget blöts ner allt snabbare. Om plagget blir helt blött förlorar det värme via avdunstningskylning. Denna förhöjda värmeförlust kan också leda till ökad kondensering på plaggets insida, vilket får dig att känna dig blöt.

topmenu
Var du kan handla
Hjälp och vanliga frågor
Om oss
Kontakta oss
Team och video